duminică, 20 septembrie 2009

Increderea in propria imagine...

INCREDEREA
- e o resursa emotionala care porneste de la un sentiment de valorizare proprie. Cand avem incredere in noi,putem extinde aceasta incredere si la ceilalti din jurul nostru,...primind incredere in schimb, aceasta devenind veriga care uneste relatiile si asigura un dialog onest. Increderea depinde in special de contactul emotional cu cealalta persoana.
Totodata cand cineva nu detine control, acesta devine victima. Victimizarea implica controlul unor forte exterioare.

IMAGINEA PROPRIE
- poate contribui la starea de persecutare in viata. Daca o persoana crede despre sine ca este nefolositoare si lenesa si ca nu are nici o contributie, va considera ca si cei din jurul sau in percep in acest fel, si de aceea comportamentul sau va fi in aceeasi nota.Imaginea noastra,are multe implicatii in dezvoltarea personala si in punerea in valoare a potentialului. Imaginea... reprezinta o insumare a sentimentelor. Esecurile, succesele, talentele, dorintele – trecute si viitoare - sunt raportate la propria noastra imagine.
Cand parerea despre propria persoana este in una pozitiva, ne simtim in viata si capabili de a ne asuma riscuri, ne simtim unici si curajosi. Cand aceasta este negativa, persoana devine defensiva si inspaimantata, se simte lipsita de siguranta si incordat, tinde sa devina pasiva, fara a avea incredele in altii, se retrage si evita conflictele. Cand are o parere proasta despre sine evitarea schimbarii devine unul dintre scopurile sale.

CUNOASTEREA EMOTIILOR PERSONALE
-folosirea lor adecvata sunt extrem de importante intr-un context dat. Indiferent de natura relationarii cu ceilalti, in fiecare moment transmitem un anumit tip de informatii, sentimente sau reactii, pe care insa uneori ne este greu sa le exprimam in mod clar si concret, intrucat nu reusim sa le decodificam sensul. Aceste tipuri de situatii sunt generatoare de conflict.
Pentru a evita asemenea situatii generatoare de conflict, trebuie sa invatam sa descifram ce anume inseamna acele emotii si mesaje exprimate atat la nivel verbal, cat si non-verbal, astfel incat sa transmitem si sa intelegem concret sensul mesajelor.
Cunoasterea emotiilor personale ne arata, de multe ori, ca scopurile si valorile noastre sunt altfel decat credeam ca sunt si, ca atare, putem reactiona in asa fel incat sa ne canalizam emotiile si sentimentele in directia obtinerii succesului si recunoasterii competentelor noastre profesionale de catre ceilalti.Cunoasterea propriilor emotii este un factor esential in ceea ce priveste controlarea acestora in diferite situatii-limita. Prin cunoasterea si controlarea emotiilor personale putem obtine informatii importante asupra felului in care gandim, asupra telurilor si aspiratiilor de viata si asupra modului in care fiecare dintre noi isi defineste succesul profesional. In momentul cand ne canalizam energia si emotiile in functie de scop, ne exprimam si identificam emotiile intr-o maniera coerenta. Vom reusi astfel sa fim constienti de responsabilitatea noastra in relatiile personale, lucru care ne va ajuta la reducerea conflictelor. Cuvantul-cheie in relatiile interpersonale ar fi empatia. Cu cat o persoana da dovada de empatie, cu atat ea tinde sa fie apreciata mai mult de ceilalti si sa i se atribuie calificative pozitive. Vom fi constienti de responsabilitatea noastra si a celorlalti in relatiile interpersonale. Acest lucru ne va ajuta sa reducem conflictele si sa comunicam eficient.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu