Daca ar fi sa enumar trasaturile care diferentiaza un barbat de o femeie,nu cred ca as reusi sa le mentionez pe toate,in sirul numaratorii.Chiar daca unele sunt atat de evidente...si totodata atat de usor de trecut cu vederea...! Exista totusi..."cateva",care...ne identifica in mod deosebit unii de altii.
Trasaturile care definesc identitatea feminina se caracterizeaza prin alterocentrism. Femeia este altruista; ea isi plaseaza interesele si pasiunea nu asupra propriei sale persoane, ci asupra celorlalte persoane de care se simte atrasa si puternic legata: parinte, sot, copii, prieteni etc. Ea este dornica sa se daruiasca, sa traiasca pentru cei de care e legata afectiv. In plan psihologic si moral, aceste trasaturi care configureaza identitatea femeii sunt sentimentalismul, compasiunea, spiritul de sacrificiu, generozitatea, dar si unele aspecte contrarii, ca: ilogismul, gelozia, spiritul de intriga, partinirea, dorinta de acaparare. Din toate aceste aspecte, se degaja doua trasaturi principale, care par a le concentra pe celelalte: pasionalitatea si intuitia.
Miscarea femininista moderna care cere pentru femei “drepturi egale” cu ale barbatilor are la baza un conflict si o confuzie a identitatii feminine, un refuz mascat al feminitatii, o violentare a unui statut natural al femeii. Dincolo de a fi un act istoric, reparator, egalitatea femeii cu barbatul, in societatea moderna, a sfarsit prin a o inrobi mai mult, prin “masculinizarea femeii”, alterandu-i in felul acesta identitatea.

Altrismul feminin se opune egocentrismului masculin si, dincolo de aspectele lor psihologice, acestea constituie doi poli complementari care atrag si intregesc partenerii cuplului marital, contribuind la formarea si mentinerea familiei.
Aceste roluri se reflecta asupra copiilor, a cresterii si educarii lor. In familie, pentru copii, femeia este doica, educatoare, profesor, prieten, sfatuitor, iubita.
Faptul ca cei doi indivizi ai cuplului marital, femeia si barbatul, sunt foarte diferiti intre ei este un lucru cert. Aceasta diferenta – dincolo de mentalitatile discriminatorii – este conditia esentiala dintre indivizi si unul dintre mobilurile comunicarii, afectiunii si, in final, ale vietii insesi.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu