luni, 7 septembrie 2009

Puterea banilor...

Banii sunt cel mai mare "drog" al societatii, al oamenilor. De aici apar personele parvenite , apar "calcari peste cadavre", apar inselari, apar de ce nu plecarile peste hotare, apare egoismul, ingamfarea, ..... .
Si totusi cu bani poti cumpara o casa, dar nu un camin; cu bani poti cumpara medicamente, dar nu sanatate; cu bani poti cumpara cel mai scump diamant, dar nu o sotie iubitoare si devotata, cu bani poti cumpara oameni , dar nu respect. Si totusi banii sunt atat de importanti.
Puterea banului este atat de mare incat este onorat si cel ce nu merita onoare, incat e vizitat si cel ce nu merita vizitat si e salutat si cel ce nu merita salutul.
Cand ai bani poti sa schimbi hainele care le porti, dar nu poti schimba caracterul, si totusi banii sunt mai importanti.
Barbatii cumpara cadouri frumoase iubitelor dar uita ca cel mai pretios cadou este dragostea, respectul, intelegerea , mangaierea , ... ; cand vine ziua unui prieten te gandesti la un cadou frumos, dar uiti ca cel mai frumos cadou pe care il poti cumpara nu se va compara cu simplul fapt de a-i fi prieten cu adevarat, de a-i fi aproape atunci cand e singur, de a-i reda zambetul pe buze atunci cand e trist , de a-i intinde o mana atunci cand a cazut.
Societatea nu este impartita in oameni prosti si culti, oameni cu bun simt si oameni fara bun simt, ci este impartita mai ales in oameni cu bani si oameni fara bani. Se stie ca fara bani nu poti trai, banii sunt sursa de viata dupa aer, pentru ca si apa trebuie cumparata.
In aparenta s-ar parea ca banii au ajuns sa guverneze lumea, dar nu este asa.
Banii pot cumpara lucruri, servicii pe care ti le doresti si acea stare de bine pe care o ai cand obtii ce ti-ai dorit, e confundata cu fericirea.
Dar nu banii, ci DRAGOSTEA este motorul suprem al lumii.
Din dragoste se naste, din dragoste se moare, dragostea e in spatele lucrurilor...e drept ca uneori are fatete mai ciudate, uneori poate fi despotica, geloasa, posesiva, egoista, uneori te raneste, alteori te face sa plutesti, dar ea e singura forta care poate muta muntii din loc, e singurul lucru pentru care nu s-a inventat cuvantul "imposibil", e singura forta care naste viata...
Desi s-ar parea ca banii ne conduc, cateodata iti poti dori lucruri pe care nu le poti cumpara cu toti banii din lume : DRAGOSTE, SANATATE, RESPECT, ADMIRATIE, PRIETENIE.
Cu banii cumperi lucruri care au un pret...dar exista lucruri pe lumea asta care nu au pret.

Dragostea...Poti cumpara cu bani trupul cuiva, prezenta lui fizica langa tine chiar si zi de zi, clipa de clipa, dar nu vei castiga cu bani sufletul cuiva, inima cuiva, visele cuiva, sperantele...iubirea...asta nu o vei primi niciodata cu ajutorul banilor...poate cel mult recunostinta...

Sanatatea... cu banii iti poti asigura tratamente scumpe, poti merge la medici buni, la clinici particulare, poti face operatii costisitoare, dar nu mai ai sanatatea, deja ai pierdut-o, cu ajutorul banilor doar te mentii pe linia de plutire...
Respectul...respectul nu se pretinde. Respectul se castiga. Dar nu cu bani. Cu bani obtii teama, frica, interes, lingusire, alte lucruri, dar niciunul dintre ele nu este respect.

Admiratie...In vremurile in care traim, cine e naiv sa creada ca daca ai o vila superba cu piscina, masini performante, bijuterii si blanuri extravagante, o sotie /un sot frumoasa / frumos...esti admirat? Nu, esti invidiat! Invidia nu are nimic in comun cu admiratia.

Prietenie...Avand bani, castigi niste persoane cu care sa ii cheltui, cu care sa iti petreci timpul, cu care sa faci sporturi extreme, lucruri extravagante...dar acestia nu sunt prieteni. Acestia sunt simple cunostinte de conjunctura, cel mult ii poti numi amici. Prieteni sunt aceia care iti aduc o oala de mancare calda cand de-abia te-ai mutat si nu ti-ai instalat inca aragazul, cu care dansezi la nunta, care sunt emotionati cand ti se naste copilul, care sunt langa tine si cand razi si cand plangi. Prietenia adevarata nu are zi, nu are noapte, nu are ore potrivite sau nepotrivite, nu are piedici de nici o natura...Este aproape ca dragostea.

Alergam toata viata in stanga si in dreapta si ne mintim ca alergam dupa fericire, ne pierdem vremea cu persoane nepotrivite si cu lucruri complicate...Nu intelegem ca fericirea sta in lucrurile simple...intr-o zi superba de primavara, intr-un curcubeu, in buna intelegere in familie, in sanatatea celor dragi, in a face ceea ce iti place...Fericirea e simpla, e langa noi, dar noi complicam lucrurile si ne uitam intr-o directie gresita.
"Evident, banii nu pot cumpara fericirea dar ceea ce banii pot face este sa creeze o stare, un mediu propice, o conjunctura favorabila in care sa creasca semnificativ probabilitatea de aparitie a fericirii, in care capacitatea noastra de a simti fericire sa se declanseze.
Banii n-aduc fericirea in mod direct dar aduc confort, timp liber, relaxare si lipsa stresului, lipsa grijei zilei de maine, libertatea de a trai cum, unde si cu cine ne place si multe altele si acestea la rindul lor sint conditii in care fericirea este mult mai probabil sa apara. Sa ni se intimple." asta spun cel mai adesea cei bogati...deoarece,spera ca intr-o zi...sa se intample o minune,si sa simta FERICIREA!...In iluzia lor,aceasta va apare doar atunci cand...ai bani!


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu